utorok 23. júna 2015

JURSKÝ SVET / JURASSIC WORLD

USA, 2015, 125 min

 Po 22 rokoch sa opäť otvárajú brány Jurského parku.


The park is open…

A valcuje rekordy náštevnosti. Aktuálne má Jurský svet na konte krásnu miliardovú tržbu za rekordných 13 dní od premiéry. Štúdio Universal si mydlí ruky.

Už ste sa na film boli pozrieť?


Schválne som si nevybrala 3D projekciu - áno, z jednoduchej prituplej nostalgie. Jurassic Park som totiž videla v roku 1993 presne trikrát v našom starom ošuntelom kine s drevenými sedačkami. Pamätám sa ako som prestávala dýchať, keď sa na plátne objavil pohár vody, ktorej hladina sa nebezpečne hojdala v tempe prichádzajúceho dinosaura.

Ten pocit, keď som odchádzala z kina bol nezameniteľný. Dychberúci. To nadšenie z nového sveta. Dinosauri na plátne! Takí živí, takí ohromujúci! V tých časoch bolo kino pravým kinom. Vtedy sme doň nechodili kvôli 50-litrovému popcornu a cole. Bolo to o zážitku. Bolo to akési… poctivejšie.

A poctivý je aj nový Jurský svet.




Vitajte v Jurskom svete 

Vraciame sa na späť na ostrov Isla Nublar do megalomanského parku preplneného hysterickými návštevníkmi a holografickými dinosaurami. Jurský park je monumentálny, futuristický, úspešný, ale investori túžia po nových senzáciách. Preto sa tím vedený genetickým inžinierom Dr. Wu rozhodne skonštruovať novodobé monštrum - Indominusa Rexa, ktorý je mimoriadne inteligentný a neustále sa pokúša zo svojej betónovej klietky utiecť. A áno, je to holčička! Zdá sa, že hollywoodská genderizácia a feminizmus prenikli aj do dinoparku…



Zároveň sledujeme príbeh dvoch bratov – Graya a Zacha, ktorí prišli do parku stráviť prázdniny. Zhodou okolností mu šéfuje ich workoholická teta Claire. Ich malý výlet sa ako ináč, poriadne zvrtne a my sledujeme ich boj o život. Páčilo sa mi, že paralelne vo filme prebiehalo niekoľko dejových ôs. Veľké množstvo postáv neprekážalo, pretože jednotlivé dialógy boli vtipné a pravidelné porcie napätia a humoru boli precízne naservírované.




 Ujo Spielberg a jeho Jurassic Park 

Park Film pôsobí fenomenálne práve kvôli tomu, že sa tvorcovia nesnažili o žiadne inovatívne postupy, ale vyprodukovali fantazijný svet, ktorý už poznáme. Animatronické modely dinosaurov pochádzajú opäť od tvorcov zo štúdia Stana Winstona. Vizuálne mi trochu vadila tá očividná digitalizácia, miestami obrazy pasúcich sa dinosaurov vyzerali ako zábery z počítačovej hry.

Čo ma však mrzí je, že dinosauri nedostali v Jurskom svete viac priestoru. Nemala som poriadne čas sa pokochať, vychutnať si ich, obdivovať.



V použitých filmárskych postupoch je viditelná Spielbergova producentská taktovka. Neviem, akoby s látkou narábal neskúsený režisér Colin Trevorrow, vo filme trochu chýbal entuziazmus prvého dielu. Steven Spielberg je totiž jedinečný v tom, že dokáže vytvoriť fascinujúcu filmovú rozprávku. Tak jednoduché a zároveň zložité to je. Nepotrebuje sa skrývať za drahé a bombastické efekty. „Vystačí si“ s poctivým scenárom a príbehom, ktorý dokáže vierohodne pretaviť na plátno.

Na druhej strane je otázka: keby nevznikla prvá časť filmu ustál by to Jurský svet sám? Pochybujem. Celý film sa nesie v nostalgii Jurassic Parku z roku 1993, ktorá mu poskytuje pevnú konštrukciu a nenechá film padnúť

Ak ste nevideli prvý Jurassic Park, budete to mať ťažšie. Film sa totiž snaží diváka chytiť za srdce hlavne cez moment spomínania – gagmi, hudbou a skrytými odkazmi na kultové scény z prvej časti.Tieto zábavné vsuvky film príjemne odľahčili.

Humor a sarkazmus sa filmom preplietal spomedzi všetky scény. Citeľné boli najma v dialógoch postáv. Trefné a osviežujúce.



Hudba pre dinosaurov 

Hudbu k filmu skomponoval Michael Giacchino, ktorý má na svedomí soundtracky k Mission Impossible 3, Ratatouille, seriálu Lost, Star Track a iné. Na mňa je soundtrack až príliš temný, ostrý a dramatický.

Hudobné kompozície z prvého Jurassic Parku od skladateľa Johna Williamsa mám oveľa radšej, sú hravejšie, príjemnejšie a viac lezú do uší. Akoby lepšie podtrhovali pocit z dobrodružstva. Giacchinova hudba mi pripomína Hitchcockovu hororovú dynamiku, než soundtrack k dobrodružnému filmu. Každú minútu na vás hudba šteká a útočí. Soundtrack nie je príjemné počúvať samostatne.



Nový alpha, nový Indiana

Veľmi príjemne ma prekvapil Chris Pratt, ktorý predviedol charizmatický a intenzívny prejav. Jeho drzý, sebavedomý sarkazmus (a bicepsy) ma bavili. Úlohu „alpha samca“, ktorého na pískanie poslúcha celá svorka zdivočelých raptorov zvládol bez začiatočníckych prešľapov.

Držal si formu aj v scénach, ktoré boli už na hranici trápnosti, ale vždy našiel balans a vďaka všadeprítomnej sebairónii z nich vykorčuľoval bez újmy. Silno mi pripomínal postavu Indiana Jonesa.



Popcornový blockbuster pre romantikov

Čo teda očakávať? Pripravte sa na prvotriedny poctivý hollywodský blockbuster, ktorý nemá ambície šokovať. Chce, aby ste si vzali popcorn, vedro coly a užili si kino s rodinou alebo priateľmi. Aby ste spoločne fandili a smiali sa.

Jurský svet je ako malý dar. Otvorí vo vás malé dieťa. Budete chcieť tlieskať, kričať, báť sa a držať palce hrdinom. Klasická kinovka, v tom najpozitívnejšom zmysle slova. Neviem a nedokážem identifikovať ako sa to tvorcom podarilo, ale po tých všetkých interstellaroch, vybombených akciovkách, transformeroch a prešpikovaných blockbusteroch, mi Jurský park prišiel po dlhom čase ako film, na ktorom som sa skutočne zabavila. Nezaťažil ma, nemusela som premýšľať.


Ide o čistú radosť z veľkolepého dobrodružstva – keď sa fakt bojíte, aby dinosaurus tie decká nezožral. Viete, že všetko dobre skončí, no napriek tomu ste napätí až do konca. 

A to už niečo znamená, nie? 

Ukľudňujúci a vzrušujúci pocit.

Nostalgický.

Taký pravý.

Kinový.

HODNOTENIE: 85%



KNIŽNÉ PREDLOHY 

Ak by vám film nestačil, tak si po kine skočte do kníhkupectva pre vynikajúce knihy od spisovateľa Johna Crichtona, ktoré slúžili ako predloha k pilotnému Jurassic Parku a súčasného blockbusteru Jurassic World 



Ak sa nudíte zavítajte aspoň do virtuálneho parku: http://www.jurassicworld.com/ 


Zdroje obrázkov:

1.http://poisonparadise.com/wp-content/uploads/2014/11/b1.gif
2. http://www3.pictures.zimbio.com/mp/4nKPr-e-RYrx.gif
3, 4, 5, 6, 7 http://www.jurassicworldmovieintl.com/ww/ 
8. https://static-ssl.businessinsider.com/image/553545d76da81173548b456b/jurassic-world-1.gif

1 komentár:

  1. Viděla jsem nedávno a dobře jsem se bavila. Hodně mých přátel na to nadávalo, tak jsem neočekávala nic extra a o to víc jsem pak byla příjemně překvapená :)

    OdpovedaťOdstrániť